post

Groene Gaasvlieg

Groene Gaasvlieg - Groen gaasvliegjeChrisopa oculata Schneider

Uiterlijk

De groene gaasvlieg is de meest voorkomende soort. Volwassen gaasvliegen zijn 23-30 mm groot, slank en geelgroen. De gaasvlieg lijkt enigszins op een mug maar de vleugels zijn veel groter, ronder en duidelijk fijn geaderd. De eieren zitten op doorzichtige steeltjes en zijn wit tot groenwit van kleur. De larven hebben grote kaken en goed ontwikkelde poten. De larve is crèmekleurig met twee bruine banden over het lichaam.

Leefwijze

Bladluizen vormen het enige voedsel van de larven die echte vreetmachines zijn en lijken op de larven van lieveheersbeestjes. Volwassen gaasvliegjes leven van stuifmeel, nectar en honingdauw. Bij een constante temperatuur van onder de 10 graden Celsius vindt er geen volledige ontwikkeling van deze soort meer plaats. Larven zijn bij een temperatuur van rond de 13 graden Celsius nog goed actief. Er komen twee generaties per jaar; in de winter overwintert het volwassen insect vaak in gebouwen. Tijdens deze rustperiode kleurt de gaasvlieg bruin, maar in de lente krijgt het weer zijn groen kleur.

Schade/hinder

Tijdens de zomer en het begin van de herfst veroorzaken gaasvliegen slechts zelden overlast.
Als het weer koeler wordt zoeken ze beschutting in hoeken en gaten in huizen en andere gebouwen. Naarmate de temperatuur verder daalt zoeken ze meer bescherming en vormen vaak enorme clusters van honderden vliegen.
Het komt regelmatig voor dat hetzelfde gebouw ieder jaar opnieuw door de vliegen gebruikt wordt om te overwinteren.
Gaasvliegen treft men vaak aan i.c.m. de overlast van andere overwinteraars. Ze richten geen schade aan, maar zijn door de grote aantallen wel bijzonder hinderlijk.

Wering

Omdat Groene Gaasvliegen nuttige insecten zijn, is een goede wering een pré.
Een bestrijdingsactie met chemische bestrijdingsmiddelen tegen deze insecten is dan ook in eerste instantie af te raden. Wilt u de gaasvliegen bestrijden, dan is de stofzuiger in dit geval uw beste vriend!

Vragen?

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen hebben, of een vrijblijvende offerte willen, neem dan contact met ons op.