post

Clustervlieg

Pollenia rudis Fab.

ClustervliegDeze vlieg dankt zijn naam aan het feit dat hij met grote groepen (Clusters) een gebouw binnenkomt in het najaar.
Dit doen ze alleen om een warme droge plek te vinden om te overwinteren.
Vaak komen deze vliegen voor in hoge gebouwen op de bovenste verdieping. (Kerktorens, flatgebouwen, ziekenhuizen)
Echter gebeurt het ook regelmatig dat ze een normale eensgezinswoning of boerderij uitzoeken, vaak gaat het hier dan om een hoekwoning.

Ontwikkeling

De volwassen vrouwtjes leggen hun eitjes op vochtige grond, onder rottende bladeren e.d.
Na ongeveer een week komen de larven uit en gaan actief op zoek naar regenwormen waar ze zich aan vast houden en vervolgens een gaatje in boren.
De made ontwikkelt zich binnen in het lichaam van de regenworm.
Als de regenworm dood of bijna dood is boort de made zich een weg naar buiten en verpopt zich in de grond. De levenscyclus van de clustervlieg is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden; twee generaties per jaar is normaal, maar als de zomer erg warm is kunnen vier generaties per jaar voorkomen. De volwassen clustervlieg voedt zich met de nectar van bloemen.

Schade/hinder

klustervliegTijdens de zomer en het begin van de herfst veroorzaken clustervliegen slechts zelden overlast.
Als het weer koeler wordt zoeken ze beschutting in hoeken en gaten in huizen en andere gebouwen. Naarmate de temperatuur verder daalt zoeken ze meer bescherming en vormen vaak enorme clusters van duizenden vliegen. Het komt regelmatig voor dat hetzelfde gebouw ieder jaar opnieuw door de vliegen gebruikt wordt om te overwinteren.
clustervliegen veroorzaken geen schade maar zijn door de grote aantallen wel bijzonder hinderlijk.

Bestrijding

Om een goede bestrijding uit te voeren tegen clustervliegen zullen alle ruimten waar de vliegen zich in verschuilen behandeld moeten worden. Dit houdt in dat er soms gaten geboord moeten worden in een buitenmuur of dakbeschot om de cluster te bereiken.
Daarna wordt er een bestrijdingsmiddel ingespoten vaak in poedervorm om zo de overlast van vliegen op te lossen.
Met name in deze situatie is het van belang dat u eerst met zekerheid de soort vaststelt en daarna de bron opspoort voordat u onnodig gaat bestrijden en chemische middelen in het milieu achterlaat die er niet hadden hoeven te geraken!

Vragen?

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen hebben, of een vrijblijvende offerte willen, neem dan contact met ons op.

gerelateerde zoekopdrachten bij dit onderwerp: