post

Vlooien

Kattenvlo vergroot onder microscoop

Kattenvlo vergroot onder microscoop

Siphonaptera.

Sommige soorten vlooien kunnen naast jeuk en irritatie aan de huid ook ziektes overbrengen. Meestal zullen vlooien door huisdieren bij mensen in huis komen.

Leefwijze

De meest voorkomende soort is de zogenaamde “kattenvlo”. Deze komt, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zowel op honden als katten voor. Na iedere bloedmaaltijd legt het vrouwtje zo’n 4 tot 8 eieren. Het duurt gemiddeld, onder gunstige omstandigheden, 4 tot 6 weken voordat vanuit het eitje een volwassen vlo is ontwikkeld. Kattenvlooien hebben als vervelend kenmerk dat zij ook mensen steken.

In de vakantieperiode gebeurt het veelvuldig dat er vlooienplagen ontstaan in huizen. Wanneer er geen beweging in huis is, bijvoorbeeld wanneer u met vakantie bent, komen de eitjes uit tot het popstadium, zodra er beweging is in het huis komen de poppen uit en begint de overlast. Met name wanneer de huisdieren het huis (tijdelijk) verlaten, kan een vlooienplaag ontstaan. Zodra u de deur opent bij terugkomst van vakantie, kunt u besprongen worden door honderden uitgehongerde vlooien, op zoek naar een bloedmaaltijd.

Bestrijding

Larven en eitjes van de vlo

Larven en eitjes van de vlo

Wat u zelf kunt doen om een vlooienplaag te voorkomen is stofzuigen. Hierbij moet er wel aan gedacht worden om de stofzak na iedere stofzuigbeurt te vervangen.
Ter voorkoming van een vlooienplaag na de zomervakanties kan het zinvol zijn om het huis vooraf, preventief, te behandelen. Let hierbij vooral op plaatsen waar u (bijna) nooit komt.
(achter kasten, onder banken en langs plinten)
Hiervoor zijn middelen in de handel verkrijgbaar die u zelf kunt toepasssen.
Ook zijn er middelen verkrijgbaar waarmee huisdieren behandeld kunnen worden om vlooien te voorkomen. Volg wel, bij het gebruik van één of meer van deze middelen ten allen tijde de voorschriften van het etiket.

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u nog meer advies?
Neem dan contact met ons op