post

Hoornaars

Vespa Crabro. L.
De hoornaar heeft dezelfde leefwijze als de wesp, echter is hij groter en heeft een rode kop.hoornaar
Hoornaars zij minder agressief dan wespen, als u een nest benaderd zullen ze gonzend voor je gaan hangen om je zo schrik aan te jagen, als je dan vervolgens wegloopt,trekt de hoornaar zich ook terug.
Kom je echter dichterbij, dan zullen zij je aanvallen… Een steek van een hoornaar is niet gevaarlijker of giftiger dan van een wesp of een bij, echter jaagt hij meer angst aan omdat hij groter is, feller van kleur en je kunt hem horen als hij aan komt vliegen!

Leefwijze

De Hoornaar bouwt ieder voorjaar een nieuw nest, maar geeft de voorkeur aan een bosrijke omgeving omdat hij afhankelijk is van hout, boomschors en insecten. Een hoornaar vliegt -in tegenstelling tot de gewone wesp- ook na zonsondergang!
Het hout en boomschors gebruikt hij om zijn nest te bouwen. de insekten zijn nodig voor voedsel en opgroei van het broedsel. Vaak wordt er op warme dagen water uit de nabije omgeving gehaald en in het nest gesproeid om zo de temperatuur constant te houden en oververhitting tegen te gaan.

Bestrijding

De hoornaar  komt hij steeds verder en vaker in Nederland voor, voorheen troffen wij ze alleen aan in de omgeving van Hardenberg en Ommen, maar sinds 2004 wordt de hoornaar ook in de Noordoostpolder waargenomen.
Dit houdt in dat het goed gaat met de hoornaar.

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op