post

Bedwants

Cimex Lectularius, L.
bedwantsen
De bedwants stond vroeger bekend als wandluis.
Deze naam is echter misleidend, want de bedwants behoort tot de (onder)orde der wantsen.

Leefwijze

Bedwantsen zijn erg lichtschuw, zodat zij in het algemeen
’s nachts op zoek gaan naar hun bloedmaaltijden.
Zij voeden zich, eens per 7 dagen, met het bloed van mensen, maar ook met dat van andere zoogdieren. Na hun bloedmaaltijden trekken zij zich weer terug in hun schuilplaatsen. Hier komt ook de naam bedwants vandaan.
Zij verstoppen zich namelijk bij voorkeur in de naden en kieren van bedden, bij metalen ledikanten in de holle delen, in zomen van beddengoed, in de ombouw van opklapbedden, maar ook achter plinten en schilderijen, kortom waar geslapen word.
Het is mogelijk de schuilplaats te vinden. Hier zijn namelijk volwassen bedwantsen, nimfen, vervellingshuidjes, eitjes en uitwerpselen aanwezig. Bij het zoeken kan een zaklantaarn, een vergrootglas en een pincet of schroevendraaien praktisch zijn. Het vrouwtje legt gemiddeld 100 a 200 witgele eitjes. Bij optimale temperaturen kunnen dit er wel 500 zijn. De optimale temperatuur is 25 graden Celcius. De ontwikkeling van ei tot volwassen insect duurt 2 maanden. Bij gunstige omstandigheden kan dat 1 maand zijn. Het insect kan ongeveer 1 jaar oud worden.

Bestrijding

Bedwants op bed bodem

Bedwants op bed bodem

De beet van een bedwants is onmiddelijk merkbaar. De beet zwelt op en het slachtoffer heeft last van hevige jeuk. Personen die overgevoelig zijn voor de beten van een bedwants kunnen zelfs ziek worden van de beet, als zij vaak gestoken zijn.
Een bestrijdingsactie begint met een inventarisatie van het object waar de bedwants is aangetroffen. Bij een ernstige aantasting, zal men zich niet alleen moeten beperken tot de slaapkamer. Sterker nog, soms moet men ook bij de buren op onderzoek uit !!
Alle meubels moeten leeg gehaald worden en uit elkaar gehaald worden, zodat alle naden, kieren en alle mogelijke schuilplaatsen van de bedwants behandeld kunnen worden.
Vergeet vooral de plinten boven het bed niet, stopcontacten en lichtknoppen en het loslatende behang tegen het plafond of het systeemplafond zelf!!

NB verplaats geen meubilair of kleding/beddengoed uit de aangetaste kamer(s)!!!

Maximaal 4 weken later herhaling uitvoeren!!

Vragen?

Weet u niet of u last heeft van bedwantsen of wilt u een inspectie en bestrijding laten uitvoeren, neem dan contact met ons op.