post

Bosmuis

Apodemus sylvaticus, L.

Hoe ziet een bosmuis eruit?

BosmuisDe bosmuis lijkt op de huismuis, maar er zijn toch opmerkelijke verschillen.
De bosmuis is 8 tot 10 cm lang; waaraan nog eens een 8 cm lange staart zit. De rugzijde donkerbruin en de buik is net als de pootjes helderwit tot creme kleurig. De kleuren van rug en buik lopen niet in mekaar maar zijn keurig begrensd. Hij heeft grote oren en ogen. Omdat hij sterke achterpoten heeft, maakt hij wel sprongen van 30 tot 80 cm waardoor hij in korte tijd grote afstanden af kan leggen.

Waar leeft een bosmuis van?

Een bosmuis leeft voornamelijk van granen, bessen, zwammen, insecten, regenwormen en slakken. Hij leeft in hagen, parken en tuinen met veel struiken, langs de rand van bossen en velden… Ze loopt en springt vooral ‘s nachts rond en kan goed klimmen.
In tegenstelling tot de huismuis, zijn neefje, woont hij liever buiten dan in huis (hoewel ze er ’s winters vaak gaat schuilen). Merkwaardig is dat de voortplanting bij de bosmuizen niet zo onstuimig is als bij andere muizensoorten. Twee tot drie nesten per jaar met twee tot negen jongen.

Hoe kan ik bosmuizen weren en bestrijden?

particulieren vangen per ongeluk bosmuizen in klemmen

De bosmuis valt officieel onder de Flora en Faunawet, dit houdt in dat hij beschermd is en niet gedood of gevangen mag worden, wel is het mogelijk om weringsmaatregelen toe te passen. Echter maken wij nogal eens mee dat mensen last hebben van muizen en ze vangen d.m.v. klemmen waaruit later blijkt dat het om bosmuizen gaat. Wilt u de bosmuis bestrijden en u aan de wet houden, vang ze dan niet, maar hanteer wering- en hygiene maatregelen.

Heeft u problemen met Bosmuizen?

Heeft u overlast of hinder van bosmuizen of andere plaagdieren? Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw muizenprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo


Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl