post

Cacaomot

Ephestia elutella, Hubner

Algemeen:

cacaomotDe cacaomot wordt ook wel tabaksmot genoemd, deze mot komt veel voor in cacaoverwerkende bedrijven maar ook in tabaksfabrieken en opslagplaatsen. Ze zijn, merkwaardig genoeg, bestand tegen nicotine en zijn samen met de tabakskever het gevaarlijkste, schadelijke insect in de tabaksindustrie.
Alhoewel deze motten een bepaalde voedselvoorkeur hebben, kunnen ze ook prima leven van noten, zaden, granen, gedroogde vruchten en meelproducten.

Ontwikkeling en leefwijze:

Een cacaomot ontwikkeld zich het best tussen de 17C en 36C. In deze omstandigheden duurt de ontwikkeling slechts 30 dagen.
De eieren worden in de etenswaren gelegd, waarna de larven zich tegoed doen aan het produkt en zich ingraven waarna ze “spinsel” vormen. De verpopping van de larven vind in het produkt plaats of in de nabijheid daarvan.(bijv. in en om de verpakking)
De imago’s (volwassen insecten)┬áleven 1-2 weken en kunnen vrij ver vliegen.

Schade

Ephestia elutella

Ephestia elutella

De larve van de cacaomot kan goederen beschadigen door eraan te knagen en te vervuilen met uitwerpselen. Maar ze veroorzaken vooral schade aan produkten die reeds aangetast zijn door andere voorraadaantasters of beschadigd zijn tijdens vervoer en opslag. Het is ook mogelijk dat in een fabriek waar motten voorkomen, eieren gelegd worden in gereed product zoals chocolade.

Wering en bestrijding:

Door preventieve maatregelen kunnen veel problemen voorkomen worden, binnenkomende goederen controleren, lage temperatuur (<15 C) voedingsmiddelen bewaren in goed gesloten bussen en of potten, korte opslagtermijnen, lege ruimten opgeruimd en schoonhouden en machines regelmatig reinigen.
Magazijnen kunnen behandeld worden door een ruimtebehandelingen met een insecticide.
Deze bestrijdingstechniek berust op het doorbreken van de levenscyclus van het insect.

Mocht u meer informatie wensen over bestrijdingstechnieken, neem dan contact met ons op