post

Rode Bosmier

Formica rufa, L.

Ontwikkeling & Leefwijze

kolonie Rode BosmierenDe Rode bosmier bouwt nesten die bijna twee meter hoog kunnen worden.
Deze nesten worden gebouwd van alles wat ze in het bos kunnen vinden.
Het zijn zeer nuttige dieren.
Ze verkruimelen niet alleen de bosgrond, maar ruimen ook veel schadelijke dieren op.
Een Rode bosmierennest kan uit 700.000 werksters bestaan.
Het nestmateriaal en voedsel wordt in een kring van 200 meter om het nest verzameld. De mieren voeren de mannetjes om ze gereed te maken voor de bruidsvlucht.
De werksters verzorgen de eieren, larven en poppen en leven van sappen en vruchten.
Soms houden ze zelfs een veestapel, in de vorm van bladluizen, die teveel plantensappen tot zich nemen en deze in de vorm van suikerrijke druppels, “honingdauw” uitscheiden.
Mieren zijn gek op zoet en “melken” de bladluizen graag door met hun voelsprietjes op het achterlijf van de luizen te trommelen.
Mierenlarven krijgen honing en insectenlarven te eten en scheiden eveneens, door een teveel aan zoetstoffen, suikerrijke druppels via de mond uit. Ook dit geldt als een lekkernij voor de volwassen mieren.

Mierenhoop van ode Bosmieren

Mierenhoop van ode Bosmieren

De mieren hebben een goed zicht en uitstekende reukzin en hebben een uiterst gevoelig orgaan voor zwaartekrachtverschillen (belangrijk voor het waarnemen van steile hellingen)
Ze gebruiken daarbij de zonnestand en vaste orientatiepunten.

Bestrijding

rode bosmierMega-Des heeft wel eens meldingen ontvangen van Rode bosmieren in de omgeving van Ommen op vakantiehuisjes.
Het bestrijden van Rode bosmieren mag niet, je dient een mogelijkheid te vinden dat de mieren niet binnen komen en binnen niets te zoeken hebben aan eten zodat ze je huis voorbij gaan.
Echter als je ’s zomer buiten op je terras zit van je vakantiehuis, dan is een kolonie rode bosmieren in je achtertuin absoluut niet leuk.
In overleg met de plaatselijke gemeente kan dan de hinderlijke overlast bepaald worden en besloten worden of het nest door middel van een kraan in zijn geheel wordt verplaatst…..

Vragen?

Heeft u nog vragen of behoefte aan meer informatie?
neem dan contact met ons op