post

Spekkever (zwartbruine)

Dermestes haemorrhoidalis Kuester

Ontwikkeling en leefwijze:

Zwartbruine SpekkeverDe Zwartbruine spekkever zet eieren af in groepjes van 20 stuks vlakbij de voedselbronnen.
Afhankelijk van de temperatuur, luchtvochtigheid en voedselaanbod duurt de ontwikkeling tot volwassen exemplaar 35 tot 230 dagen.
De spekkever heeft een levensduur van ongeveer 1 jaar en leeft van dierlijke materialen al dan niet verwerkt in meelprodukten.
Ze hebben een voorkeur voor gedroogde dierlijke producten, zoals; varkensoren, bot en repen gedroogd vlees, ook komen ze voor in vleesmeel, vismeel, bloedmeel en in elektrische vliegenlampen wanneer de opvangbak niet vaak genoeg wordt geleegd.

Schade

De larven van de zwartbruine spekkever kunnen schade toebrengen aan producten waarin stoffen zijn verwerkt die afkomstig zijn van dieren (denk aan vlees, haren, botten etc.)

Wering & preventie:

Zwartbruine Spekkever Larve

Zwartbruine Spekkever Larve

Goede hygiene, goed afsluitbare (kunststof) bakken en het voorkomen van langdurige opslag van bovengenoemde producten voorkomt de ontwikkeling van deze spekkever.
Ook een temperatuur van 15C en een relatieve luchtvochtigheid van 50% of minder en een goede luchtcirculatie dragen bij aan de preventie van dit insect.

Bestrijding:

Het opsporen van de ontwikkelingsbron en het verwijderen daarvan is al een grote stap in de bestrijding van de spekkever.
Ga hierbij systematisch te werk en gooi geen besmette producten op opslag die nog niet besmet is, eventueel daarna het gebied behandelen met een residueel werkend middel tegen insecten.

Mocht u meer informatie willen, neem dan contact met ons op.