post

Broodkever

Stegobium paniceum L.

Uiterlijk:

broodkever
Bij ons komen regelmatig meldingen binnen omtrent overlast van 2 tot 4 mm bruine tot roodbruine torretjes die massaal in een woning verblijven. Na onderzoek blijken deze beestjes broodkevers te zijn, te herkennen aan het halsschild dat als een soort monnikskap de kop bedekt en aan de dekschilden die fijne lengte strepen vertonen.
Ze zien er in eerste instantie uit als houtwormkevers, welke tot dezelfde familie behoren.

Ontwikkeling:

De vrouwelijke broodkever legt ca 60 eieren.
Na 28 dagen komen uit de eitjes de larven, die zich verpoppen in een cocon gemaakt van voedseldeeltjes en speeksel. De ontwikkelingsduur van ei tot kever bedraagt bij 18 graden 7 maanden. Hoe hoger de temperatuur is, hoe sneller de ontwikkeling zal gaan.
Bij 30C is de ontwikkeling nog maar een maand.
De larven gaan op zoek naar ander voedsel en tasten zo weer andere producten aan.
Broodkevers leven en planten zich voort in zetmeelhoudend vast voedsel zoals brood, beschuit, macaroni, vermicelli, honden-, katten-, en vogelvoer.
Als droge voedingsproducten aangetast zijn kan dit geconstateerd worden door de ronde gaatjes in de producten en/of in de verpakking.

Bestrijding:

Bij constatering van broodkevers is het belangrijk dat alle voedingsproducten worden gecontroleerd op de aanwezigheid van larvenbroodkever larven of volwassen kevers.
Het is raadzaam om alle kasten te controleren.
Ook droge honden -en kattenbrokken niet overslaan!!
Bij constatering kan men het beste deze producten vernietigen en nieuwe net geopende producten in een goede afsluitbare verpakking doen.
Daarna is een goede schoonmaakbeurt meestal voldoende…

Mocht u ondanks deze informatie niet van uw probleem verlost zijn, neem dan contact met ons op