post

Aardbeiloopkever

Algemeen

aardbeiloopkeverIn ons land komt een groot aantal vertegenwoordigers voor van de familie der loopkevers (Carabidae).
Deze insecten kunnen snel lopen en veel soorten zijn niet in staat om te vliegen, omdat de vleugels ontbreken of omdat de dekschilden vergroeid zijn.
De aardbeiloopkever kan wél vliegen. Bij de meeste soorten loopkevers jagen zowel de larven als de kever actief op prooidieren zoals bv. wormen, slakken of insecten.

Uiterlijk

De aardbeiloopkever is bruin tot zwart van kleur, glanzend en heeft een enigszins afgeplatte vorm zoals de meeste loopkevers.
De dekschilden hebben fijne groeven die in de lengterichting lopen. De kever is 14 – 16 mm lang.

Ontwikkeling & leefwijze

De aardbeiloopkever treft men overdag aan op donkere plaatsen, bijvoorbeeld onder stenen. De eieren worden in de herfst in de bodem afgezet, waar de uitgekomen larven leven van andere kleine dieren.
De aardbeiloopkever komt vooral voor op of in droge zandgrond en kan als larve of als kever overwinteren. De kevers vreten bij voorkeur de zaadjes van de aardbeien, waardoor de vruchten ernstig worden beschadigd, maar ook zaden van sparren, grove dennen en lariks worden gegeten. Soms bijten ze de jonge fijnsparkiemplantjes door.
Voor de mens, zijn huisdieren en goederen zijn ze volstrekt onschadelijk. Het is een bekend feit dat deze insecten soms in grote aantallen op het veld neerstrijken.
Vooral bij warm weer komen zij van daar uit gemakkelijk gebouwen binnen.

Bestrijding:

Vooral in de zomerperiode kunnen loopkevers woningen binnendringen hetgeen zeer hinderlijk kan zijn.
Dat kan worden voorkomen door ventilatieroosters e.d. te voorzien van fijnmazig gaas.
Voorts verdient het aanbeveling om bij warm weer ramen en deuren ’s avonds gesloten te houden of horren te plaatsen.
Aardbeiloopkevers zijn nachtdieren die als het donker is rondvliegen; zij komen dan op licht af. Binnengekomen kevers kunt u wegvangen (stofzuiger) en buiten deponeren.
Het toepassen van insecticiden ter bestrijding van aardbeiloopkevers is niet nodig en derhalve ongewenst.

Mocht u desondanks toch nog vragen hebben, neem dan contact met ons op