post

Surinaamse kakkerlak

Pycnoscelus surinamensis L.

Uiterlijk

surinaamse kakkerlak-1Deze kakkerlak kunnen wij soms in Nederland in tropische zwembaden, botanische tuinen en kassen tegenkomen. Met een voorkeurstemperatuur van 25 tot 35 graden en een hoge luchtvochtigheid, kunnen zij in Nederland buiten niet lang overleven. De volwassen kakkerlak is glanzend bruin-zwart en 18 – 24 mm lang (excl. antennen). Vrouwtjes hebben vleugels die het achterlijf bedekken.

Leefwijze en ontwikkeling.

De Surinaamse kakkerlak is over het algemeen lichtschuw en komen voor in vochtige aarde, compost, onder stenen en in afval. Ze kunnen ook in zeer warme, vochtige kruipruimten voorkomen. Het is een planteneter. De eieren van de Surinaamse kakkerlak ontwikkelen zich zonder bevruchting (parthenogenetisch). Uit deze eitjes komen vrijwel alleen vrouwelijke exemplaren.

Wering en preventie.

Schuilplaatsen opzoeken (in vochtige aarde bij planten, onder stenen) en aanwezige exemplaren wegvangen.
Een lage temperatuur van 2-4 graden C gedurende tenminste 8 uur geeft 95% doding; een temperatuur van -4 graden C gedurende tenminste 8 uur geeft 100% doding.

Bestrijding:

surinaamse kakkerlak-11Na een grondige inspectie en inventarisatie in het object kan een bestrijdingsplan worden opgezet.
In tegenstelling tot wat er vroeger gedaan werd, namelijk het “nat bestrijden” (spuiten met vloeistof), gebruiken wij tegenwoordig een gel die voorzien is van een grote aantrekkingskracht voor kakkerlakken. Hierdoor hoeven bedrijven hun productie niet te stoppen en kunnen bewoners gewoon in hun woning blijven terwijl de gel wordt uitgezet door een deskundige.

Aanbevelingen:

Een preventieve aanpak, d.w.z inspectie en registratie van kakkerlakken met behulp van feromoonvallen verdient altijd de voorkeur. Zo kan in een vroeg stadium een aantasting worden geconstateerd en een grootschalige, kostbare bestrijding worden voorkomen.

Vragen

Mocht deze informatie niet voldoende zijn en heeft u nog vragen?
Neem dan contact met ons op.