post

Duitse Kakkerlak

Blatella germanica L.

Uiterlijk:

Blatella germanica

Blattela germanica L.

Duitse kakkerlakken zijn lichtbruin van kleur en er zijn twee duidelijke zwarte lengtestrepen zichtbaar op het borstschild, lange antennen, grote vleugels,12 tot 16 mm lang.
De nimf (jonge kakkerlak) is 2 tot 12 mm lang en ongevleugeld. Het eipakket is lichtbruin en ca. 8 mm lang.

Leefwijze:

Duitse kakkerlakken zijn lichtschuw en verbergen zich in donkere, vochtige en warme ruimten, naden en kieren. Ze voeden zich met bij voorkeur zoete, vochtige producten en gedijen uitstekend bij temperaturen van 20C tot 30C en voldoende vochtigheid. Onder deze omstandigheden duurt de totale ontwikkeling van ei tot volwassen insect ca. 2 maanden (bij ca. 25C) of ca. 6 maanden bij lagere temperaturen (bij ca. 18C).

Algemeen:

Duitse kakkerlakken komt zeer algemeen voor in centraal verwarmde gebouwen, productieruimten van levensmiddelen en aan boord van schepen, deze insecten zijn ongewenst omdat ze ondermeer voedsel vervuilen en bacterien en schimmelsporen kunnen overbrengen. Ze verspreiden een onaangename geur en zijn door de grote aantallen waarin ze voorkomen, uitermate hinderlijk.

Wering:

Door een goede hygiene en het attent zijn op de aanwezigheid van kakkerlakken in de binnengebrachte goederen en producten kan men voorkomen dat kakkerlakken zich in objecten tot grote aantallen vermeerderen. Een goed uitgevoerde bestrijding kan de overlast dan helemaal wegnemen.

Bestrijding:

Na een grondige inspectie en inventarisatie in het object kan een bestrijdingsplan worden opgezet. In tegen stelling tot wat er vroeger gedaan werd, namelijk het “nat bestrijden”, gebruiken wij tegenwoordig een gel die voorzien is van een grote aantrekkingskracht voor kakkerlakken. Hierdoor hoeven bedrijven hun productie niet te stoppen en kunnen bewoners gewoon in hun woning blijven terwijl de gel wordt uitgezet door een deskundige.

Aanbevelingen:

Blatella germanica

Blatella germanica

Een preventieve aanpak, d.w.z inspectie en registratie van kakkerlakken met behulp van feromoonvallen verdient altijd de voorkeur.
Dit wordt ook wel monitoring genoemd.
Zo kan in een vroeg stadium een aantasting worden geconstateerd en een grote, kostbare bestrijding worden voorkomen.

Mocht deze informatie niet voldoende zijn en heeft u nog vragen?
neem dan contact met ons op.