post

Grote Houtwormkever

Xestobium rufovillosum De Geer

Grote houtwormkever ook wel doodskloppetje genoemd

Grote houtwormkever wordt ook wel “Bonte Knaagkever” of “doodskloppetje” genoemd

Tot zeer recent was het zeer moeilijk om de aanwezigheid van de bonte knaagkever in hout vast te stellen.
Tezamen met TNO heeft de branche onderzoek laten doen naar betere detectiemethoden, waardoor nauwkeuriger kan worden vastgesteld of en in welke mate, de bonte knaagkever aanwezig is.

Uiterlijk

De bonte knaagkever is een donkerbruin diertje met geelachtige spikkels en is tussen 0,5 en 1 cm lang.
Het diertje komt met name voor in loofhout (iepen, eiken en kastanjehout) en dan met name in de uiteinden en verbindingsstukken van de balken.
Met name door schimmels aangetast hout is erg geliefd.
Gezien de houtsoorten die de voorkeur hebben van het diertje, is het niet verwonderlijk dat met name monumenten erg te lijden hebben onder zijn aanwezigheid.
Alleen in Friesland al is de schade die door de bonte knaagkever is aangericht, geraamd op 35 miljoen euro’s

Leefwijze

De volwassen kevers vliegen in de periode maart/juni uit het hout en laten de larven achter die voor de eigenlijke schade aan het hout zorgen omdat ze zich door het hout vreten.
U kunt zich voorstellen dat wanneer er voldoende larven in het hout zitten of de aantasting lang genoeg duurt, de stevigheid van het hout verloren gaat en daardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Wanneer moet u alert zijn?

Wanneer u houten constructies heeft die enigszins vochtig zijn geworden of waar schimmels een kans hebben gekregen, dient u extra alert te zijn. Dit hout is namelijk aangetast en daardoor gemakkelijk toegankelijk voor de bonte knaagkever.
Met name in oude gebouwen die nooit verwarming hebben gehad en waar nu verwarming is aangelegd komt het plaagdier tot zijn recht. De onverwarmde gebouwen, die vochtig en muf zijn, vormen een ideale voortplantingsomgeving voor schimmels, door isolatie van deze gebouwen en het aanleggen van verwarming verbetert de leefomgeving en kan de bonte knaagkever er goed gedijen.

Bestrijding

U kunt soms zien wanneer hout is aangetast, om te beginnen merkt u dat aan de kleine ronde gaatjes in het hout en de aanwezigheid van boormeel (zeer fijn houtzaagsel).
Zelf kunt u vrij weinig aan een houtaantasting doen. Vaak dient het hout vervangen te worden (zeker bij draagconstructies een ingrijpende zaak) en dient een bestrijding te worden uitgevoerd. Vervolgens moet er in veel gevallen, gaten geboord worden en pluggen geplaatst, waardoor d.m.v. hoge druk een bestrijdingsmiddel in het hout wordt gebracht. Bij deze bestrijdingsactie zijn (persoonlijke)beschermingsmiddelen een “must”

Mocht u naast bovenstaande informatie toch nog meer willen weten, neem dan contact met ons op